Maaretta Caselius

kuvataiteilija

 

Mystinen matka

1.12.2013–6.1.2014

 

Vanhimman Turun sydämessä, Vanhalla Suurtorilla Ullakkogalleriassa avattiin joulukuun 2013 alussa Mystinen matka -ryhmänäyttely, joka henki satumaista tunnelmaa niin visuaalisesti kuin äänimaailmaltaankin. Näyttely rakentui joulukalenterin tapaan: galleriasta löytyi päivittäin uusi taideteos, joka on ollut piilotettuna omaan avaamispäiväänsä saakka. Teoksen avaaminen toteutettiin yhdessä paikalla olevan yleisön kanssa pienimuotoisena performanssina, jolloin päivän teoksen tehnyt taiteilija oli läsnä.

 

Vanhalla Suurtorilla on joulun aikaan tavoitettavissa lempeä ja taianomainen tunnelma Mystinen matka -näyttelyn myötä. Näyttely koostuu kymmenen kuvataiteilijan teoksista sekä kahden muusikon tilaan rakentamasta äänimaailmasta. Ryhmä Heijastuksen taiteilijat ovat laajasti sekä myös poikkitaiteellisesti suuntautuneita: mukana on kuvanveistäjiä, maalareita sekä valokuvaaja. Osa taiteilijoista on aiemmin toteuttanut myös installaatioita taiteellisessa tuotannossaan sekä käyttänyt tekstejä teoksissaan.

 

Teokset ilmentävät näin näyttelyn teemaa eri tavoin, kunkin taiteilijan persoonan ja tekotapojen mukaisesti. Jokainen teos on itsenäinen muodoltaan ja sisällöltään, ja yhdessä ne kertovat uudenlaisen joulunajan tarinan. Yksikään teos ei ennakoi seuraavaa, yllätyksellisyys on tärkeä osa näyttelyn henkeä - onhan kyseessä joulukalenteri. Teokset ovat numeroituja ja jouluaaton teos on sijoitettu jokirantaan Vanhan Suurtorin läheisyyteen. Paikan luonteen vuoksi - joulurauhan julistaminen - galleria on kiinni jouluaattona, ja päivän teos tulee näkyväksi jouluaaton aattona.

 

Mystinen matka -näyttelyn maisemallinen installaatio on nimensä veroinen: pääosin luonnon materiaaleilla toteutettu kokonaisuus, jossa valaistus on tärkeässä osassa tunnelmanluojana. Valaistuksen keinoin, monenlaisten toisiinsa yhdistyvien maisemien kanssa tilaan rakentuu ennen kokematon pieni maailma, joka kutsuu pienelle matkalle tuntemattomaan. Äänimaailma kasvaa päivä päivältä uudeksi myös joulukalenteriteeman mukaisesti: hiljaisesta, yksinkertaisesta äänestä kasvaa näyttelyn mittaan lempeä, mutta runsas musiikillinen teos.

 

Mystinen matka -näyttely on enemmän kuin perinteinen taidenäyttely: kun kävijä astuu galleriaan, hän astuu sisään teokseen. Maisemainstallaatioon on sijoitettu istuimia, ja näin kävijällä on mahdollisuus rauhassa viipyillä matkallaan niin kauan kuin haluaa - ehkäpä aika katoaa...

 

Päivän taideteos avataan näyttelypäivinä klo 12.00.

Maanantain teos avataan sunnuntaina klo 16.

 

 

Alla kaksi videota Mystinen matka -näyttelystä, kun alussa kaikki on kuin supussa, kiinni... päivä päivältä löytyy enemmän, lisää...

 

 

… kunnes kaikki teokset ovat avautuneet:

 

 

Mystinen matka -näyttely lähtee kiertämään kutsusta, hieman vaihtelevin taiteilijakokoonpanoin; ota yhteyttä! maaretta@caselius.fi, p. 050 345 8878

 

 

Näyttelyn taiteilijat:

 

Andrei Bakharev, kuvanveistäjä, TaM, KuvA

Mira Caselius, kuvataiteilija

Maaretta (Puppi) Caselius, kuvataiteilija AMK

Sonja Elenius, kuvataiteilija AMK

Kati Immonen, kuvataiteilija AMK

Jonna Koskipuro, TaM, TaiK

Maija Fredrika, kuvataiteilija AMK

Tapio Olenius, kuvataideopettaja, kuvataiteilija, muusikko

Jaakko Tolvi, muusikko, pianonvirittäjä

Juha Welling, kuvataiteilija AMK,

Heikki Willamo, valokuvaaja, kirjailija

 

Patrik Tikkanen, tekninen asiantuntija

 

Mahdollisesti

Brinkkalan galleria, Turku 26.10.-25.11.2012

 

Mahdollisesti on opinnäytetyönäyttelyni. Opiskelen Turun AMK:n Taideakatemiassa aikuisten tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

 

Tapani käsitellä asioita taiteen keinoin on sisäisesti poikkitaiteellinen. Pohdin teoksissani orgaanin ja artefaktin yhteyttä kyseenalaistaen itsestäänselvyyksiä ja nostamalla esiin uudenlaisia yhteyksiä ja merkityksiä luonnon ja ihmisen rakentaman todellisuuden välille.

 

Sana "mahdollisesti" jättää tilaa katsojan omalle tulkinnalle ja on avoin ennalta määrittelemättömälle toiminalle tai ei-toiminnalle. Se kertoo ajatusten virtaamisen vapaudesta, asioiden kohtaamisesta ja yhdistelemisestä sekä kysymyksellisyydestä.

 

"Mahdollisesti" kertoo myös sanan olemuksesta ja yksilöllisestä merkityksestä ihmisen mielessä. Sanat ja lauseet eivät merkitse eri ihmisille samoja asioita; tekstit ja sanat assosioituvat ja linkittyvät ympäröivään maailmaan lähtökohtaisesti ihmisestä itsestään ja tämän omasta kokemusmaailmasta käsin. Ihminen käyttää sanoja, luonto kommunikoi omalla tavallaan. Ihmisen ainoa mahdollisuus kommunkioda luonnon kanssa on sanaton.

 

Äänimaailma täyttää gallerian perällä olevan hämärän huoneen, jossa interaktiivinen valoinstallaatio odottaa kohtaamista katsojan kanssa: Tule...

Mahdollisesti

Videon lopussa interaktiivinen valo/teksti/ääni -installaatio Tule... , 2012

Videon / teoksen äänimaailma Tapio Olenius ja Jaakko Tolvi, ääni Tiuku Caselius.