Maaretta Caselius

kuvataiteilija

Merestä – Berättelser om havet – Tales from the Sea

Galleria Rantakasarmi 3.–26.8.2017

 

Maaretta Caselius, Risto Puurunen, Tiina Vainio ja Esa Kotilainen pohtivat merten roskaantumista ja saastumista.

 

Näyttelyn installaatiot, 3D-installaatiot, video sekä maalaukset kertovat tarinoita meille kaikille yhteisestä asiasta ja äänimaisema täyttää tilan. Katso Sorrow-video täältä: https://www.youtube.com/watch?v=ET1sDpJ6ly8

 

- Merestä – Tales from the Sea II keväällä 2019, Galleria Lapinlahti; Caselius / Puurunen / Kotilainen.

 

 

Ehtoollinen on katettu, kierrätysinstallaatio 2017

 

Mystinen matka

1.12.2013–6.1.2014

 

Vanhimman Turun sydämessä, Vanhalla Suurtorilla Ullakkogalleriassa avattiin joulukuun 2013 alussa Mystinen matka -ryhmänäyttely, joka henkii satumaista tunnelmaa. Näyttely rakentuu joulukalenterin tapaan ja galleriasta löytyy päivittäin uusi taideteos, joka on ollut piilotettuna omaan avaamispäiväänsä saakka. Teoksen avaaminen toteutetaan yhdessä paikalla olevan yleisön kanssa pienimuotoisena performanssina, jolloin päivän teoksen tehnyt taiteilija on läsnä.

 

Vanhalla Suurtorilla on joulun aikaan tavoitettavissa lempeä ja taianomainen tunnelma Mystisen matkan myötä. Näyttely koostuu kymmenen kuvataiteilijan teoksista sekä kahden muusikon tilaan rakentamasta äänimaisemasta. Ryhmä Heijastuksen taiteilijat ovat laajasti sekä myös poikkitaiteellisesti suuntautuneita: mukana on kuvanveistäjiä, maalareita sekä valokuvaaja. Osa taiteilijoista on myös aiemmin toteuttanut installaatioita sekä käyttänyt tekstejä teoksissaan.

 

Teokset ilmentävät näin näyttelyn teemaa eri tavoin. Jokainen teos on itsenäinen muodoltaan ja sisällöltään, ja yhdessä ne kertovat uudenlaisen joulunajan tarinan. Yksikään teos ei ennakoi seuraavaa, yllätyksellisyys on tärkeä osa näyttelyn henkeä - onhan kyseessä joulukalenteri. Teokset ovat numeroituja ja jouluaaton teos on sijoitettu Porthanin puistoon Vanhalle Suurtorille läheisyyteen. Paikan luonteen vuoksi - joulurauhan julistaminen - galleria on kiinni jouluaattona, ja päivän teos tulee näkyväksi jouluaaton aattona.

 

Mystinen matka -näyttelyn maisemallinen installaatio on pääosin luonnon materiaaleilla toteutettu kokonaisuus, jossa valo on tärkeässä osassa. Valaistuksen keinoin, monenlaisten toisiinsa yhdistyvien maisemien kanssa tilaan rakentuu pieni maailma, joka kutsuu matkalle tuntemattomaan. Äänimaisema kasvaa päivä päivältä uudeksi myös joulukalenteriteeman mukaisesti: hiljaisesta, yksinkertaisesta äänestä kasvaa näyttelyn mittaan lempeä, mutta runsas musiikillinen teos.

 

Kun näytelyvieras astuu galleriaan, hän astuu sisään teokseen. Maisemainstallaatioon on sijoitettu istuimia, ja näin kävijällä on mahdollisuus rauhassa viipyillä matkallaan niin kauan kuin haluaa - ehkäpä aika katoaa...

 

Päivän taideteos avataan näyttelypäivinä klo 12.00.

 

Maanantain teos avataan sunnuntaina klo 16.

 

Alla kaksi videota Mystinen matka -näyttelystä, kun alussa kaikki on kuin supussa, kiinni, ja päivä päivältä löytyy enemmän, lisää...

 

 

 

 

… kunnes kaikki teokset ovat avautuneet:

 

 

Kosketuksia

 

Kosketuksia  24.5.–16.6.2016, Niinpienigalleria, Helsinki

Installaatioita ja maalauksia.

 

 

Mystinen matka -näyttely lähtee kiertämään kutsusta, hieman vaihtelevin taiteilijakokoonpanoin; ota yhteyttä! maaretta@caselius.fi, p. 050 345 8878

 

 

Näyttelyn taiteilijat:

 

Andrei Bakharev, kuvanveistäjä, TaM, KuvA

Mira Caselius, kuvataiteilija

Maaretta (Puppi) Caselius, kuvataiteilija AMK

Sonja Elenius, kuvataiteilija AMK

Kati Immonen, kuvataiteilija AMK

Jonna Koskipuro, TaM, TaiK

Maija Fredrika, kuvataiteilija AMK

Tapio Olenius, kuvataideopettaja, kuvataiteilija, muusikko

Jaakko Tolvi, muusikko, pianonvirittäjä

Juha Welling, kuvataiteilija AMK,

Heikki Willamo, valokuvaaja, kirjailija

 

Patrik Tikkanen, tekninen asiantuntija

 

Mahdollisesti

Brinkkalan galleria, Turku 26.10.-25.11.2012

 

Mahdollisesti on opinnäytetyönäyttelyni. Opiskelen Turun AMK:n Taideakatemiassa aikuisten tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

 

Tapani käsitellä asioita taiteen keinoin on sisäisesti poikkitaiteellinen. Pohdin teoksissani orgaanin ja artefaktin yhteyttä kyseenalaistaen itsestäänselvyyksiä ja nostamalla esiin uudenlaisia yhteyksiä ja merkityksiä luonnon ja ihmisen rakentaman todellisuuden välille.

 

Sana "mahdollisesti" jättää tilaa katsojan omalle tulkinnalle ja on avoin ennalta määrittelemättömälle toiminalle tai ei-toiminnalle. Se kertoo ajatusten virtaamisen vapaudesta, asioiden kohtaamisesta ja yhdistelemisestä sekä kysymyksellisyydestä.

 

"Mahdollisesti" kertoo myös sanan olemuksesta ja yksilöllisestä merkityksestä ihmisen mielessä. Sanat ja lauseet eivät merkitse eri ihmisille samoja asioita; tekstit ja sanat assosioituvat ja linkittyvät ympäröivään maailmaan lähtökohtaisesti ihmisestä itsestään ja tämän omasta kokemusmaailmasta käsin. Ihminen käyttää sanoja, luonto kommunikoi omalla tavallaan. Ihmisen ainoa mahdollisuus kommunkioda luonnon kanssa on sanaton.

 

Äänimaailma täyttää gallerian perällä olevan hämärän huoneen, jossa interaktiivinen valoinstallaatio odottaa kohtaamista katsojan kanssa: Tule...

Mahdollisesti

Videon lopussa interaktiivinen valo/teksti/ääni -installaatio Tule... , 2012

Videon / teoksen äänimaailma Tapio Olenius ja Jaakko Tolvi, ääni Tiuku Caselius.